ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik planlanan saldırıları ve bombardımanları iptal ettiğini duyurdu. Trump, kararın müzakereler sonucunda alındığını belirtti.
ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik planlanan saldırıları ve bombardımanları iptal ettiğini açıkladı. Trump, bu kararın, yapılan görüşmeler sonucunda alındığını belirtti.
Dün gece İran’ın kritik bölgelerine yönelik ABD saldırıları düzenlenmiş, İran ise Hürmüz Boğazı’nda ABD donanmasına ait gemileri vurduğunu duyurmuştu. Bu gelişmelerin ardından ABD Başkanı Trump, İran’ı bu gece daha sert vuracaklarını duyurmuştu.
Ancak Trump, kısa süre sonra yaptığı yeni bir açıklamayla, yapılan görüşmeler sonucunda İran’a yönelik bu geceki saldırıların iptal edildiğini bildirdi. Trump, “Yapılan görüşmeler sonucunda bu geceki bombardımanı iptal ettim” dedi.
ABD Başkanı Trump, yazılı açıklamasında, “İslam Cumhuriyeti İran ile yapılan görüşmelerin İran liderliğinin en üst düzeyine ulaştırılıp onaylandığı gerçeğine dayanarak, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olarak, bu akşam İran’a karşı planlanan saldırıları ve bombardımanları iptal ettim.” ifadelerini kullandı.
Görüşmelerin tüm taraflarca onaylandığını belirten Trump, bu taraflar arasında Amerika Birleşik Devletleri, İsrail, Suudi Arabistan, BAE, Katar, Türkiye, Pakistan, Bahreyn, Kuveyt, Ürdün, Mısır ve diğerlerinin yer aldığını kaydetti. Trump, “Deniz Ablukası, bu İşlem sonuçlanana kadar tam güç ve etkiyle devam edecek.” diye ekledi.
Trump, İran’ın nükleer silahı olmayacağına dair bir anlaşma yapıldığını ve sözleşmenin kısa sürede imzalanacağını belirtti. Anlaşmanın neredeyse son halini aldığını söyledi.
Oval Ofis’te basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Trump, İran’la anlaşmanın tamamlanmak üzere olduğunu ve mutabakat metni üzerindeki son çalışmaların sürdüğünü vurguladı. Anlaşma belgelerinin son halinin birkaç gün içinde hazırlanacağını ve bir imza töreni düzenleneceğini ifade etti.
Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bölge ülkelerinin liderleriyle görüştüğünü aktaran Trump, Türkiye ile de görüşüleceğini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın süreçteki rolünü takdir ettiğini dile getirdi. İran lideri Mücteba Hamaney’in anlaşmayı onayladığı yönünde bilgi sahibi olduğunu sözlerine ekledi.
Trump, anlaşma imzaları atılır atılmaz Hürmüz Boğazı’nın açılacağını ve ABD’nin İran’a yönelik deniz ablukasının kaldırılacağını vurgulayarak, anlaşmanın “yakında, belki bu hafta sonu” imzalanabileceğini belirtti.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap