SON DAKİKA
--:--:--

Türkiye’de HES Üretimi Mart Ayında Rekor Seviyeye Ulaştı

Mart ayında Türkiye’deki hidroelektrik santrallerde üretim rekor seviyeye ulaştı. Artan yağışlar enerji bağımsızlığına katkı sağladı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Türkiye’de HES Üretimi Mart Ayında Rekor Seviyeye Ulaştı

Türkiye’deki hidroelektrik santraller (HES), artan yağışların etkisiyle Mart ayında elektrik üretiminde rekor kırdı. Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) verilerine göre, HES’lerdeki üretim geçen yılın aynı dönemine göre %96 artışla 10 milyon 571 bin megavatsaate ulaşarak son on yılın mart ayı ortalamasını %47 aştı. Bu durum, Türkiye’nin yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelme hedefinde önemli bir adım oldu.

Mart ayında toplam elektrik üretimi 29 milyon 380 bin megavatsaat olarak gerçekleşti. HES’ler, bu toplam üretimin yaklaşık %36’sını karşıladı. Geçen yılın aynı mart ayında akarsu ve barajlı santrallerde üretim 5 milyon 384 bin megavatsaat seviyesindeydi.

Yenilenebilir Enerji Payı Artış Gösteriyor

Uluslararası enerji düşünce kuruluşu Ember’den Enerji Analisti Çağlar Çeliköz, Türkiye’de mevsim normallerinin üzerinde seyreden yağışların HES’lere olumlu yansıdığını belirtti. Çeliköz, yılın ilk çeyreğinde barajlara gelen su miktarının geçen yıla göre %120 arttığını ifade etti. Bu artış, hidroelektrik üretiminin payını neredeyse iki katına çıkararak yenilenebilir enerjinin gelişimini destekledi.

Çeliköz ayrıca rüzgar ve güneş enerjisindeki kapasite artışına dikkat çekti. Mart ayında söz konusu kaynaklarda kurulu güç, geçen yılın aynı ayına kıyasla %16 artarak 42 gigavat seviyesine ulaştı. Analist, bu yıl yenilenebilir enerji üretiminde yeni rekorlar beklendiğini vurguladı.

Mevcut barajlı HES’lere entegre edilecek yüzer ve karasal hibrit güneş enerjisi santrallerinin (GES) kuraklık dönemlerinde üretimi dengelemek için önemli bir çözüm sunduğunu aktaran Çeliköz, Türkiye’nin bu alandaki en az 8 gigavatlık hibrit GES potansiyelini hızla devreye alması gerektiğini söyledi.

Devam eden jeopolitik gelişmelerin enerji emtia fiyatlarını artırdığını dile getiren Çeliköz, yerli ve yenilenebilir kaynaklardan sağlanan üretim artışının kritik bir rol oynadığını kaydetti. Bu artış, Türkiye’nin ithal kömür ve doğal gaza olan bağımlılığını azaltma hedefine katkı sağlıyor.

Yorum Yap

Benzer Haberler
İmamoğlu Suç Örgütü Davası 22. Oturumla Devam Ediyor
İmamoğlu Suç Örgütü Davası 22. Oturumla Devam Ediyor
Türkiye’ye Toz Bulutu Geliyor: Batı İlleri İçin Sarı Kodlu Uyarı
Türkiye’ye Toz Bulutu Geliyor: Batı İlleri İçin Sarı Kodlu Uyarı
Kastamonu Hayvancılıkta Yeni Merkez Oluyor 784 Milyon TL Yatırım Yapıldı
Kastamonu Hayvancılıkta Yeni Merkez Oluyor 784 Milyon TL Yatırım Yapıldı
Ukrayna ve Rusya Paskalya Ateşkesini İhlal İddialarıyla Karşı Karşıya
Ukrayna ve Rusya Paskalya Ateşkesini İhlal İddialarıyla Karşı Karşıya
Cumhurbaşkanı Erdoğan Kadınlar İçin Tarihi Adımlar Attık Dedi
Cumhurbaşkanı Erdoğan Kadınlar İçin Tarihi Adımlar Attık Dedi
Dünya Kayıtlardaki En Sıcak Dördüncü Mart Ayını Yaşadı
Dünya Kayıtlardaki En Sıcak Dördüncü Mart Ayını Yaşadı
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır.