Akdeniz Üniversitesi ve İŞKUR işbirliğiyle Türkiye’de bir ilk başlatıldı. Psikiyatri hastaları, tedavi görürken çalışarak gelir elde ediyor.
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) ve İŞKUR işbirliğiyle Türkiye’de bir ilk olan “Engelsiz İş Uyum Programı” Antalya’da hayata geçti. Yaklaşık üç ay önce başlatılan program kapsamında AÜ Hastanesi Psikiyatri Gündüz Hastanesi’nde tedavi gören psikiyatri hastaları ve yakınları, serada üretim yaparak hem tedavi süreçlerini sürdürüyor hem de çalışarak gelir elde ediyor.
Programa yaklaşık 50 hasta ve hasta yakını aktif olarak katılıyor. Katılımcılar, Psikiyatri Gündüz Hastanesi bünyesindeki seralarda ekim, çapalama ve fide dikimi gibi faaliyetler yürütüyor. Üretilen ürünleri mutfakta değerlendirip birlikte tüketiyor, aynı zamanda çeşitli kurslara katılarak günlük işlerde görev alıyorlar.
AÜ Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Erdoğan, projenin Türkiye’de bir ilk olduğunu açıkladı. Erdoğan, hastaların klinikte çalışarak terapi aldığını, maddi kazanç ve sosyal güvence elde ettiğini belirtti. Ayrıca hasta yakınlarının da programa dahil edilerek sosyal rehabilitasyon sürecine katıldıklarını ve gelir elde ettiklerini vurguladı.
Doç. Dr. Erdoğan, üç aylık süreçte hastalarda önemli değişimler gözlemlediklerini aktardı. Çalışmanın ve para kazanmanın hastalar için büyük mutluluk kaynağı olduğunu, bir hastanın kazandığı maaşla ilk bilgisayarını aldığını örnek verdi. Projenin ailelerin üzerindeki yükü de azalttığını dile getirdi.
Dokuz ila on aylık bir süreç olarak planlanan projenin devamında, hastaların İŞKUR ile farklı iş kollarında da çalışması hedefleniyor. Doç. Dr. Erdoğan, amaçlarının hastaları çalışabilir ve üretebilir hale getirerek hastalık nedeniyle yaşadıkları kayıpları geri kazandırmak olduğunu kaydetti.
Projeye destek veren çiftçi Feride Aka, bahçede üretimin ve hastaların ekip biçmesinin onlara iyi geldiğini gözlemlediğini aktardı. Aka, babaannesinin rahatsızlığı nedeniyle programla tanıştığını ve serayı genişleterek çeşitli doğal sebzeler ektiklerini belirtti. Hastaların bu faaliyetlerle meşgul olmasının çok değerli olduğunu ifade etti.
Çiftçi ve onkoloji hastası Fethane Zeybek, babaannesinden kalan yüz yıllık ata tohumlarını projeye getirdiğini söyledi. Zeybek, hastaların mutluluğunun kendisi için önemli olduğunu, fırsat buldukça gelerek burada üretim yapmanın ve hastalarla paylaşmanın çok değerli olduğunu vurguladı. Kırmızı mısır ve özel fasulye tohumları ektiklerini ekledi.
Oğlu programda tedavi gören Fadime Ateş, projenin oğlunun özgüvenini artırdığını ve rahatsızlığının daha iyiye gittiğini dile getirdi. Ateş, oğlunun kendi parasını kazanmasının onun için çok önemli olduğunu ve bu durumun aileleri için de büyük bir rahatlama sağladığını kaydetti.
Ağabeyinin tedavisi için dört ay önce programa katılan Gülhan Kaya, bu sürecin kendileri için “mucize gibi” olduğunu belirtti. Kaya, ağabeyinin sosyal hayata katıldığını, özgüveninin arttığını ve projenin hem hastaları hem de yakınlarını güçlendirdiğini ifade etti.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap