Belçika Savunma Bakanı Theo Francken hakkında, 50 milyon euroluk anti-dron sistemi ihalesinde usulsüzlük iddiaları üzerine soruşturma açıldı.
Brüksel Savcılığı, Belçika Savunma Bakanı Theo Francken hakkında ortaya atılan 50 milyon euroluk anti-dron sistemi ihalesi yolsuzluğu iddiaları üzerine soruşturma başlattı. Geçtiğimiz Çarşamba günü Flaman kanalı VRT’de yayınlanan iddialara göre, Bakan Francken’in ihaleyi kişisel bağlantısı bulunan bir şirkete usulsüzce verdiği öne sürülmüştü. Bu gelişme, ülkedeki siyasi gündemi hareketlendirdi.
Kaynaklar, Belçika Savunma Bakanlığı’nın ihale biriminde adı açıklanmayan üst düzey bir yetkiliye yönelik soruşturma açıldığını bildirdi. Flaman Yeşiller Partisi, iddialara ilişkin açıklama talep etmişti.
Belçika Savunma Bakanlığı, yayımladığı resmi bir savunma yazısıyla yolsuzluk iddialarını reddetti. Bakanlık, söz konusu süreçte 13 Ağustos 2011 tarihli yasaya dayanarak olağan bir satın alım gerçekleştirdiğini ve bu alımı Meclis Savunma Komisyonu’nun onayladığını savundu.
Ancak bu açıklamalar, Brüksel Savcılığı’nın yasal süreç başlatmasına engel olmadı. Soruşturmanın derinleşmesi ve Bakan Francken’in de dahil olması halinde ülkede hükümet krizi yaşanabileceği belirtiliyor. Bakan Francken, daha önce de çeşitli konularda kamuoyunun ciddi eleştirilerine maruz kalmıştı.
Bakan Francken’e yönelik iddialarda, bazı askeri üslerin yakınlarında kimliği tanımlanamayan dronların tespit edilmesi raporlarının kesin sonuçlarını beklemeden hareket ettiği belirtiliyor. Bakanın, olağan prosedürleri uygulamadan “acil durum” gerekçesiyle 50 milyon euroluk ihaleyi tanıdığı bir şirkete verdiğini öne sürüyorlar.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap