Fransa’da 150’den fazla süpermarket, soğutma sistemlerini hedef alan siber saldırıyla sarsıldı. Milyonlarca euro’luk zarar bekleniyor.
Fransa’da perakende sektörünü hedef alan geniş çaplı bir siber saldırı, çok sayıda süpermarketin soğutma sistemlerini devre dışı bıraktı. Bilgisayar korsanları, mağazalardaki soğutma tesislerine uzaktan müdahale ederek sıcaklık değerlerini değiştirdi.
Saldırının ardından özellikle taze ve dondurulmuş ürünlerin saklandığı dolaplarda sıcaklıkların yükselmesi, gıda stoklarının bozulmasına yol açtı. Bu durum, perakende zincirlerinde önemli ürün kayıplarına neden oldu.
Cooperative U Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Dominique Schelcher, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada şirketin mağazalarının siber saldırıya uğradığını duyurdu. Schelcher, önceki geceden itibaren gruba bağlı çok sayıda mağazanın soğutma tesislerinin hedef alındığını belirtti.
Saldırganların sistemlere uzaktan erişim sağlayarak soğutucuların sıcaklık ayarlarını değiştirmesiyle mağazalardaki ürün stoklarında kayıplar yaşandığı ifade edildi. Fransız medyasına göre, saldırganlar soğutma tesislerinin güvenliğini sağlayan bir sistemi ele geçirdi.
Normalde tesisleri korumakla görevli olan sistemin çalışma düzeni, bilgisayar korsanları tarafından tersine çevrildi. Saldırganlar, sürekli ve zorunlu buz çözme işlemini etkinleştirerek soğutma sistemlerinin işleyişini bozdu. Bu müdahale sonrası bazı soğutuculardaki sıcaklıkların 50 dereceye kadar çıktığı bildirildi.
Siber saldırının etkisiyle bazı mağazalardaki dondurma dolaplarının sıcaklığı 26 derecenin üzerine çıktı. Soğuk zincirin bozulması nedeniyle taze ve dondurulmuş gıda ürünleri zarar gördü. Yaşanan arıza, mağazalardaki ürün stoklarının korunmasını güçleştirerek önemli miktarda gıda kaybına yol açtı.
Saldırının ekonomik etkilerine ilişkin ilk veriler de ortaya çıkmaya başladı. Fransa’nın Alsace bölgesindeki iki Intermarché ve Super U mağazasında oluşan toplam zararın 270 bin euro olduğu belirtildi. Ülke genelinde en az 150 süpermarketin saldırıdan etkilenmesiyle maddi kaybın milyonlarca euroya ulaşabileceği tahmin ediliyor.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap