SON DAKİKA
--:--:--

Meslek Liseliler Atık Parçalardan Akıllı Bitki Yetiştirme Makinesi Tasarladı

Meslek lisesi öğrencileri, atık bilgisayar parçaları ve eski malzemelerle akıllı bitki yetiştirme makinesi tasarladı. Sistem, nem ölçümü ve otomatik sulama yapıyor.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Meslek Liseliler Atık Parçalardan Akıllı Bitki Yetiştirme Makinesi Tasarladı

Bilecik’in Osmaneli ilçesindeki Nilüfer Hatun Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, atık bilgisayar parçaları ve eski malzemeleri kullanarak akıllı bir bitki yetiştirme makinesi geliştirdi. Elektrik Elektronik Teknolojileri Alanı öğrencileri, depolarda bulunan arızalı bilgisayar kasaları, güç kaynakları ve masa parçaları gibi atıkları değerlendirerek projeyi hayata geçirdi.

Öğretmenlerin rehberliğinde bir ay süren çalışma sonucunda tasarlanan makine, topraktaki nem seviyesini anlık olarak ölçüp ekranda gösteriyor. Sistemdeki pompa, ihtiyaç duyulduğunda devreye girerek toprağı suluyor. Makinedeki LED aydınlatma, bitkilerin kapalı ortamlarda da sağlıklı büyümesini sağlıyor.

Geri Dönüşüm ve Eğitim Bir Arada

Öğrenciler, bu süreçte farklı ışık renklerinin bitki gelişimine etkilerini gözlemleyerek fasulye, nohut ve mercimek gibi çeşitli bitkileri başarıyla yetiştirdi. Okul Müdürü Fatoş Karaca Beler, projenin sosyal sorumluluk bilinciyle başladığını ve öğrencilere doğa bilinci kazandırırken düşük maliyetli üretim yöntemlerini de gösterdiğini belirtti.

Beler, meslek lisesi olmanın avantajıyla öğrencilerin teorik bilgilerini uygulamaya dönüştürerek üretim yapma fırsatı bulduğunu vurguladı. Bu durumun öğrencilerin gelişimine önemli katkı sağladığını ve okulda benzer çalışmaların artacağının bir göstergesi olduğunu ekledi.

Düşük Maliyetli İşlevsel Sistem

Elektrik Elektronik Teknolojileri Alanı öğretmeni Sinan Köseoğlu, projenin öğrencilerin ortak emeğiyle hayata geçtiğini söyledi. Teknoloji ve doğayı birleştiren makinenin, nem seviyesi düştüğünde öğrencileri uyararak sulama yapmalarını sağladığını aktardı. Bu sayede öğrencilerin sürece aktif katılım gösterdiğini belirtti.

Köseoğlu, geri dönüşüm malzemeleriyle geliştirilen projede eski bilgisayar kasalarının kullanıldığını ve 3D yazıcıyla renkli parçaların üretildiğini kaydetti. Çok düşük maliyetle işlevsel bir sistem oluşturduklarını ve LED aydınlatma sayesinde bitkilerin güneş ışığı olmadan da büyüyebildiğini gözlemlediklerini ifade etti.

Öğrencilerden Beytullah Kır ise projede yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, öğretmenleriyle fikir alışverişi yaparak sistemi kurduklarını anlattı. 3D yazıcı kullanmayı öğrendiklerini, ölçümler yaptıklarını ve geri dönüşüm malzemeleriyle kendi emekleriyle üretim yapmanın güzel bir duygu olduğunu belirtti.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Meslek Liseliler Atık Parçalardan Akıllı Bitki Yetiştirme Makinesi Tasarladı
Meslek Liseliler Atık Parçalardan Akıllı Bitki Yetiştirme Makinesi Tasarladı
Microsoft Surface Laptop Ultra NVIDIA RTX Spark ile Tanıtıldı
Microsoft Surface Laptop Ultra NVIDIA RTX Spark ile Tanıtıldı
Apple Akıllı Gözlük Lansmanı 2027’ye Ertelendi
Apple Akıllı Gözlük Lansmanı 2027’ye Ertelendi
WhatsApp Android 5.0 ve 5.1 Kullanan Telefonlara Veda Ediyor
WhatsApp Android 5.0 ve 5.1 Kullanan Telefonlara Veda Ediyor
Türkiye Yapay Zeka Kapasitesini Artırıyor Dijital Dönüşüm Hızlanıyor
Türkiye Yapay Zeka Kapasitesini Artırıyor Dijital Dönüşüm Hızlanıyor
Samsung Galaxy Z Fold 8 Yeni Tasarımıyla Görüntülendi
Samsung Galaxy Z Fold 8 Yeni Tasarımıyla Görüntülendi
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır.