SON DAKİKA
--:--:--

Küresel Piyasalarda ABD-İran Müzakereleri İyimserliğiyle Pozitif Başlangıç

ABD Başkanı Trump’ın İran müzakereleri açıklamaları piyasalarda iyimserlik yarattı. Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılmasına yönelik uzlaşı beklentileri küresel piyasaları yukarı çekti.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Küresel Piyasalarda ABD-İran Müzakereleri İyimserliğiyle Pozitif Başlangıç

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile müzakerelerin yapıcı ilerlediğini ve aceleci davranılmayacağını belirtmesi, küresel piyasalarda haftaya pozitif bir başlangıca neden oldu. Beyaz Saray’ın anlaşma için “iyi bir noktada” olunduğunu ancak tamamlanmasının zaman alabileceğini açıklaması ve New York Times’ın ABD ile İran’ın “Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılması” konusunda uzlaşmaya vardığı iddiası, piyasalardaki iyimserliği besledi.

Bu gelişmeler, Hürmüz Boğazı’nın tam kapasiteyle işlerlik kazanması ve petrol arzının kesintisiz sürdürülmesine yönelik beklentileri güçlendirdi. Jeopolitik tansiyonun düşmesiyle petrol fiyatları üzerindeki baskının hafiflemesi, enerji maliyetlerini düşürerek küresel enflasyon endişelerini azalttı.

Küresel Varlık Fiyatları ve Para Politikası Beklentileri

Dolar endeksi, enflasyon baskılarının yumuşayacağı ve jeopolitik risk algısının gerileyeceği tahminleriyle zayıflayarak başlıca para birimleri karşısında sınırlı değer kaybetti. Güvenli liman talebinin azalması bu duruma katkı sağladı.

Buna karşın, para piyasalarında ABD Merkez Bankası’nın (Fed) aralık toplantısında ek sıkılaşma adımı atabileceğine dair öngörüler güçlü kalmayı sürdürdü. Analistler, ABD’de açıklanacak kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi ve büyüme verilerinin Fed’in gelecek dönem para politikası kararlarına ilişkin beklentileri şekillendirebileceğini belirtti.

Bu gelişmeler doğrultusunda altının ons fiyatı yüzde 1,2 artışla 4.561 dolara, Brent petrolün varil fiyatı yüzde 5,81 düşüşle 94,8 dolara ulaştı. Dolar endeksi ise yüzde 0,2 azalarak 99 seviyesinde işlem gördü. ABD’de piyasalar Anma Günü dolayısıyla kapalı olurken, endeks vadeli kontratları haftaya pozitif başladı.

Avrupa ve Asya Piyasalarında Durum

Avrupa’da, ABD-İran müzakerelerindeki olumlu beklentiler Cuma gününden itibaren fiyatlanmaya başlandı. Bölgede enerji fiyatlarındaki gerileme enflasyon baskılarını hafifletme potansiyeli taşırken, Avrupa Merkez Bankası’na (ECB) yönelik sıkılaşma beklentileri devam etti. ECB Başkanı Christine Lagarde, orta vadeli enflasyon hedeflerine ulaşmak için veriye dayalı yaklaşımı sürdüreceklerini belirtti.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ABD ile İran arasındaki anlaşma ilerlemesini memnuniyetle karşıladığını ve seyrüsefer serbestisini garanti altına alacak bir anlaşmaya ihtiyaç olduğunu ifade etti. Bu gelişmelerle Avrupa endeks vadeli kontratları haftaya pozitif seyirle başladı. İngiltere piyasaları tatil nedeniyle kapalıydı.

Asya borsalarında ise ABD-İran hattındaki olumlu gelişmelerin yansımalarıyla risk iştahı yüksek seyretti. Yarı iletken sektörünün öncülüğünde yükselişler gözlenirken, Japonya’da Nikkei 225 endeksi rekor seviyelere ulaştı. Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,8 yükselirken, Güney Kore ve Hong Kong piyasaları tatil nedeniyle kapalıydı.

Borsa İstanbul’da Güncelleme ve Kur Hareketleri

Cuma günü alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 4,89 artışla 13.808,20 puandan tamamladı. Kurban Bayramı nedeniyle Borsa İstanbul’da takas işlemlerinin tarihinde değişiklikler yapıldı.

Pay piyasasında, Cuma günkü işlemlerin takası 1 Haziran Pazartesi, Pazartesi ve Salı günkü işlemlerin takası ise 2 Haziran Salı günü gerçekleştirilecek. Borsada yarın yarım gün seans yapılacak olup, Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri seans düzenlenmeyecek.

Dolar/TL kuru Cuma gününü 45,7120’den tamamlarken, bankalararası piyasanın açılışında önceki kapanışın hemen üzerinde 45,7230’dan işlem gördü. Analistler, yurt içinde ekonomik güven endeksi verisinin takip edileceğini, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 13.900 ve 14.000 seviyelerinin direnç, 13.700 ve 13.600 puanın ise destek konumunda bulunduğunu belirtti.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İŞKUR ile İstihdam Protokolü İmzaladı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İŞKUR ile İstihdam Protokolü İmzaladı
Küresel Piyasalarda ABD-İran Müzakereleri İyimserliğiyle Pozitif Başlangıç
Küresel Piyasalarda ABD-İran Müzakereleri İyimserliğiyle Pozitif Başlangıç
BIST 100 Endeksi Günlük Yükselişle Tamamlandı 155 Milyar TL İşlem Hacmi Gerçekleşti
BIST 100 Endeksi Günlük Yükselişle Tamamlandı 155 Milyar TL İşlem Hacmi Gerçekleşti
Küresel Piyasalarda Temkinli İyimserlik ABD-İran Geriliminin Gölgesinde Sürüyor
Küresel Piyasalarda Temkinli İyimserlik ABD-İran Geriliminin Gölgesinde Sürüyor
TCMB Kredi Büyüme Sınırlarını Daralttı Makrofinansal İstikrarı Güçlendiriyor
TCMB Kredi Büyüme Sınırlarını Daralttı Makrofinansal İstikrarı Güçlendiriyor
Nissibi Köprüsü 11 Yılda 5.9 Milyar Lira Tasarruf Sağladı
Nissibi Köprüsü 11 Yılda 5.9 Milyar Lira Tasarruf Sağladı
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır.