Gram altın, haftanın ilk işlem gününe %4,8 düşüşle 6.094 liradan başladı. Jeopolitik riskler ve Fed beklentileri fiyatları aşağı çekti.
Gram altın, haftanın ilk işlem gününe sert düşüşle başladı. Pazartesi sabahı saat 09.25 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 4,8 azalarak 6 bin 94 lira seviyesine geriledi. ABD-İran hattındaki jeopolitik gerilim ve ABD Merkez Bankası’na (Fed) yönelik faiz indirimi beklentilerinin zayıflaması fiyatlar üzerinde baskı oluşturdu.
Aynı dakikalarda çeyrek altın 10 bin 990 liradan, Cumhuriyet altını ise 43 bin 410 liradan satıldı. Ons altın fiyatındaki baskı da paralel olarak artış gösterdi.
ABD ile İran arasındaki sertleşen söylemler ve artan saldırılar, küresel varlık fiyatlarının yönünü belirlemeye devam ediyor. Jeopolitik risklerin uzun süreceği endişesi, tahvil, hisse senedi ve altın piyasalarında etkili oldu.
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz indirimlerine ilişkin beklentilerin zayıflaması, doların güçlenmesi ve yükselen tahvil faizleri altının ons fiyatındaki baskıyı artırdı. ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,4180’e çıkarak 29 Temmuz 2025’ten bu yana en yüksek seviyesini gördü.
Dolar endeksi ise 100 seviyesi civarındaki güçlü duruşunu sürdürüyor. Bu gelişmeler, yatırımcıların güvenli liman arayışını etkiledi.
Analistler, bugün yurt içinde açıklanacak tüketici güven endeksi ile haftalık para ve banka istatistiklerini takip edecek. Yurt dışında ise ABD’de Chicago Fed ulusal aktivite endeksi ve Avro Bölgesi’nde tüketici güven endeksi verileri izlenecek.
Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.
Yorum Yap