SON DAKİKA
--:--:--

Bakan Kurum, Paris’te Türkiye’nin Yenilenebilir Enerji Üretimini Üç Katına Çıkardığını Duyurdu

Bakan Kurum, Paris’teki IEA toplantısında Türkiye’nin son on yılda yenilenebilir enerji üretimini üç katına çıkardığını belirtti, COP31 hedeflerini açıkladı.

0 Yorum Yapıldı
Bağlantı kopyalandı!
Bakan Kurum, Paris’te Türkiye’nin Yenilenebilir Enerji Üretimini Üç Katına Çıkardığını Duyurdu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı ve COP31 Başkanı Bakan Kurum, Fransa’nın başkenti Paris’teki Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Üst Düzey Enerji Dönüşümü Diyaloğu Toplantısı’nda önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, Türkiye’nin son on yılda yenilenebilir enerji üretimini üç katına çıkardığını duyurdu. Enerji verimliliğine yapılan 10 milyar dolarlık yatırım ve depolama kapasitesinde Avrupa Birliği ülkelerini geride bırakma başarısını da dile getirdi. Bakan, küresel enerji krizine karşı temiz enerjiye geçişin hızlandırılması gerektiğini vurguladı.

Bakan Kurum, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, IEA ile COP31 Başkanlığı olarak ilk üst düzey toplantıyı gerçekleştirdiklerini ifade etti. Bu görüşmede gelecekte atılacak adımların ele alınacağını aktardı. Paris Anlaşması’nın ikinci on yılına girildiğini ve bu süreçte taahhütlerin uygulamaya geçirilmesine odaklanılacağını belirtti.

Küresel Enerji Dönüşümünde Türkiye’nin Rolü

Bakan Kurum, dünyanın en büyük enerji kriziyle karşı karşıya olduğunu ve bu durumun fırsata çevrilmesi gerektiğini dile getirdi. Enerji bağımlılığı ve güvenliğinin önemini vurgularken, bilim rehberliğindeki enerji planlamalarının kritik rolüne işaret etti. Küresel ekonominin enerji paradigmasını temiz enerjiye doğru dönüştürmesinin bir zorunluluk olduğunu ifade etti.

Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde enerji yolculuğunu kararlılıkla sürdürdüğünü belirten Kurum, fosil yakıt ithalatına bağımlılığı azaltma adımlarını sıraladı. Ülkenin vatandaşlarını küresel piyasa dalgalanmalarından korumak için somut adımlar attığını kaydetti. Türkiye’nin bu kriz ortamında güvenli bir liman olmaya devam ettiğini vurguladı.

COP31 Başkanlığı olarak çok taraflılığa güvenin tesis edilmesini ve ülkelerin egemenlik haklarına saygıyı öncelik olarak gördüklerini söyledi. Sorunların ve fırsatların açık diyalog içinde ele alınmasının hassasiyetleri olduğunu belirtti. IEA ile stratejik ortaklıklarını bu toplantıda açıklamaktan memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

COP31 Eylem Gündeminde Öne Çıkan Başlıklar

Bakan Kurum, COP31 eylem gündeminde enerji arzı güvenliği ve talebini önceleyen temalara yer verdiklerini açıkladı. Arz tarafında odak noktalarının temiz enerji geçişini hızlandırmak olduğunu vurguladı. Enerji talebi tarafında ise yeşil sanayileşme, döngüsel ekonomi, sıfır atık ve dirençli şehirlerin bulunduğunu ifade etti.

Eylem gündeminin temiz enerji geçişi başlığı altında yenilenebilir enerji, yeni elektrik sistemi mimarisi ve enerji verimliliği gibi alanlarda sonuç üretmeye odaklandıklarını belirtti. Dünyada 2,3 milyardan fazla insanın katı yakıtlarla çalışan geleneksel sobaları kullandığını hatırlatarak temiz pişirmenin önemine değindi. IEA ile ortaklıklarının en önemli ayaklarından birinin temiz pişirme çözümleri olacağını kaydetti.

COP31 eylem gündeminin diğer bir başlığının Sıfır Atık olduğunu belirten Kurum, Emine Erdoğan’ın öncülüğündeki Sıfır Atık Hareketi’nin güçlü bir zemin sunduğunu söyledi. Bu hareketin sadece atık dönüşümünden ibaret olmadığını, verimlilik ve emisyon azaltımı açısından da önemli bir role sahip olduğunu vurguladı. IEA ile atık dönüşümünün iklim değişikliğine etkisi alanında çalışma yapmalarını beklediklerini dile getirdi.

Bakan Kurum, iklime dirençli şehirler başlığını önemsediklerini ve şehirleri enerji dönüşümünün en görünür sonuçları olarak değerlendirdiklerini ifade etti. Türkiye’nin 6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından iki yılda 500 bin afet konutu yaptığını hatırlattı. Bu deneyimin dirençli altyapı ve güvenli yapılaşmanın ne kadar kritik olduğunu açıkça ortaya koyduğunu belirtti.

COP31 kapsamında eylem gündemlerinin diğer önemli ayağının finansman olduğunu vurguladı. COP29 Bakü finans hedefi kapsamında verilen taahhütlerin takip edileceğini aktardı. Mevcut durumda hedefler ile uygulama arasındaki boşluğun doğru projelere destek ve finansman yapılarıyla kapatılması gerektiğini ifade etti.

Bakan Kurum, bugünkü toplantıya katılanlardan somut ve uygulanabilir öneriler beklediklerini kaydetti. Tüm dünya ülkelerini, liderleri ve dostları Antalya’da yapılacak olan toplantıya davet etti.

Yorum Yap

Benzer Haberler
Kırsal Kalkınma Yatırım Programı 2026 Başvuruları Açıldı: 10 Milyar Liralık Hibe Fırsatı
Kırsal Kalkınma Yatırım Programı 2026 Başvuruları Açıldı: 10 Milyar Liralık Hibe Fırsatı
EPDK Lisanssız Elektrik Üretiminde Saatlik Mahsuplaşma Dönemini Başlattı
EPDK Lisanssız Elektrik Üretiminde Saatlik Mahsuplaşma Dönemini Başlattı
Gram Altın Güne Düşüşle Başladı Fiyat 6643 Liraya Geriledi
Gram Altın Güne Düşüşle Başladı Fiyat 6643 Liraya Geriledi
Bakan Kurum, Paris’te Türkiye’nin Yenilenebilir Enerji Üretimini Üç Katına Çıkardığını Duyurdu
Bakan Kurum, Paris’te Türkiye’nin Yenilenebilir Enerji Üretimini Üç Katına Çıkardığını Duyurdu
Transit Ticaret Kazançlarına Yeni Vergi Teşvikleri Türkiye’yi Bölgesel Merkeze Taşıyor
Transit Ticaret Kazançlarına Yeni Vergi Teşvikleri Türkiye’yi Bölgesel Merkeze Taşıyor
BIST 100 Endeksi Güne Yükselişle Başladı
BIST 100 Endeksi Güne Yükselişle Başladı
Haberin Doğru Adresi

Türkiye’nin en güçlü ve en iddialı haber teması: Seobaz Haber Teması. Hız, SEO uyumu ve modern tasarımıyla rakiplerinizi geride bırakın, haber sitenizi zirveye taşıyın.

2025 Seobaz Haber Teması © Tüm hakları saklıdır.